Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Αντιπροσωπεία Τούρκων βουλευτών με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γιασάρ Γιακίς, επισκέφτηκε το Νίκο Σηφουνάκη στο γραφείο του στο Στρασβούργο προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στην κατασκευή του υδρευτικού φράγματος στην περιοχή Γιορτανλή της Τουρκίας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση και οριστική εξαφάνιση του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών, οι οποίο  αποτελούν ένα φημισμένο θεραπευτικό κέντρο των ρωμαϊκών χρόνων σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη της Περγάμου.  Παρά τις έντονες αντιδράσεις των αρχαιολόγων και της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, και την  κινητοποίηση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας,   οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν εντός του προσεχούς μηνός στη λειτουργία του φράγματος το οποίο θα βυθίσει για πάντα  το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

Οι Τούρκοι βουλευτές συμφώνησαν με το Νίκο Σηφουνάκη ως προς τη σημασία διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον διαβεβαίωσαν ότι μόλις επιστρέψουν στην Τουρκία θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που έχει κάνουν οι τουρκικές αρχές και θα μεριμνήσουν για να δοθεί η καλύτερη λύση.      
  
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και Πάνος Μπεγλίτης, έκαναν πρόσφατα μία ακόμη έκκληση για τη διάσωση των Αλλιανών, καταθέτοντας σχετική ερώτησή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, και στέλνοντας παράλληλα επιστολές προς τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση κ. Όλι Ρεν, τον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χ. Πέτερινγκ και τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία κ. Κ. Έρλινγκς.